Oroar du dig för ditt barns språkutveckling? Kanske har du uppmärksammat problem med det sociala samspelet? Eller har barnet svårt att göra sig förstådd i förskolan? Här får du logoped Linda Mc Cluskeys bästa tips på hur du genom lek och spel kan stärka den språkliga förmågan och bidra till barnets språkutveckling.

Så hur kan man stärka den språkliga förmågan?

Som närstående kan du naturligtvis bli orolig när du märker att kommunikationsförmågan brister. Det påverkar ofta barnets mående och självförtroende negativt. Kanske leker du med tanken att barnet kanske har autism eller en språkstörning? Det kanske också är svårt för dig att avgöra skillnaden mellan en typisk eller försenad språkutveckling. Ofta löser sig de språkliga utmaningarna så småningom, när barnet tillägnat sig sin ”språkliga förmåga”. I en del fall blir det nödvändigt att utreda svårigheterna vidare med hjälp av logoped- och/eller psykolog. Glöm inte att du känner ditt barn bäst, så vänta inte med att söka hjälp om du upplever att det har en negativ påverkan på barnets mående och sociala relationer. Men det finns faktiskt möjligheter för dig, att på ett lekfullt och lustfyllt sätt, bidra till att stärka den språkliga förmågan oavsett om ditt barn är “tidigt” eller “sent” i sin språkutveckling, eller har någon typ av NPF-diagnos eller språkstörning.

Att tillägna sig en språklig förmåga består av många delar. Barnet ska lära sig att: 

  • Förstå syftet med en kommunikation.
  • Förstå och använda ord och språkliga begrepp på rätt sätt.
  • Uppfatta olika språkljud och använda dem.
  • Förstå och använda grammatik.
  • Tolka och själv uttrycka s k icke språkliga signaler tex ansiktsuttryck och tonlägen på rösten.

Träna upp språkförmåga via app i paddan?

Många appar för mobil eller surfplatta, som riktar sig till barn, är ett utmärkt komplement till traditionell språkinlärning och tränar t ex ordförråd och grammatik. Men kom ihåg att språkträning via Ipad/dator/mobil endast bör vara ett komplement till så kallad traditionell språkinlärning.

Spela traditionella spel och träna upp språkförmågan!

Genom sällskapsspel och lek kan ni lätt träna de övriga delarna av språkförmågan som är otroligt viktigt. Som t ex att kunna se motpartens ansiktsuttryck, höra hur rösten går upp i tonläge när barnet gjorde rätt, eller kanske en liten bekymrad rynka mellan ögonen när det blev fel. Eller uppmuntras att använda det där ordet man precis har lärt sig i en mening och bli försiktigt korrigerad om man råkar använda det fel, och sen få höra det använt på rätt sätt av motspelaren. Det är här du som förälder, närstående eller pedagog är så viktig, för vem som helst kan träna tillsammans med barnen. Det absolut enklaste sättet att bidra till barnens språkutveckling är faktiskt att spela traditionella spel tillsammans med barnen.

Öva turtagning och räkna

Turtagning – att kunna göra varannan gång och vänta på sin tur – är en av grunderna till språklig kommunikation. Genom att spela ett enkelt spel kan ni öva denna förmåga. För barn som är ovana vid att spela spel kan ni i början förenkla spelreglerna, och strunta i vem som vinner. Det enda ni behöver göra är att turas om att ta ett kort, eller slå med tärningen/gå med markören. Vänta gärna med att involvera syskon eller andra barn i spelet tills barnet har förstått spelreglerna och klarar av att förlora. Annars kan spelandet lätt leda till konflikter. Om barnet inte självmant slår med tärningen eller lyfter upp ett kort kan du lite försiktigt hjälpa till genom att ta barnets hand. Prata inte så mycket, och ställ inte en massa frågor, men kommentera gärna det som händer, t.ex ”Du fick en ko”. ”Nu går jag tre steg” osv. Säg gärna ”nu är det din tur”, ”nu är det min tur”. Våra utvalda spel  : Dinosaurieloppet och Old Mc Donald lotto från Orchard Toys är perfekta för den här typen av enkla samspelsövningar

Vill du arbeta med ett mer heltäckande koncept rekommenderar vi Språka Mera – Lilla 123-påsen där du på ett roligt och enkelt sätt övar antalsuppfattning, räkning, färg och form tillsammans med tio små dinosaurier.

Öva färger

Lek med klossar eller andra föremål i olika färger. Lägg alla saker som har samma färg tillsammans. Säg färgernas namn. Välj ut en av färgerna och titta runt i rummet och leta efter föremål med samma färg. Ta gärna med ett föremål och jämför färgen. När ni ser något i samma färg säg då färgen och föremålet tex “ja, en röd strumpa”. 

I Språka Mera – Lilla Färgpåsen övar du på ett lekfullt sätt färger tillsammans med den populära sagofiguren Lilla Anna.

Öva på begrepp, kategorisering och stärk ordförrådet

Lek med olika leksaker. Öva på att kategorisera dem, genom att lägga dem i olika högar, t.ex alla djur i en hög, alla fordon i en hög osv. Lägg fram fyra föremål eller bilder, och låt barnen gissa vilken som ska bort. T.ex: , En tiger, en varg en elefant och en haj. Hajen ska bort för att den simmar i vatten. Eller är det elefanten som ska bort för att den inte är ett rovdjur? Det viktiga är inte vilket svar som är rätt, utan att ni tillsammans hittar många egenskaper som möjligt som de olika föremålen/djuren har gemensamt. Prata gärna om vad de olika delarna på djuret eller föremålet heter t ex blad och stjälk eller svans, öron, nos, päls osv. Träna kategorisering och bygg ordförrådet med Educards, Ordförråd.Språka Mera – Lilla Ordpåsen tränar du enkelt och roligt upp ordförrådet och övar kategorisering av vanliga begrepp och ting i sagofiguren Alfons värld.

Öva muntlig uttrycksförmåga, meningsbyggnad och hörförståelse

Använd ett vanligt memoryspel med bilder. Välj ut ca 7 bilder och lägg ut framför er på bordet. Välj en av bilderna utan att visa barnet och beskriv bilden tex “jag tänker på en figur som har grön jacka och sitter och läser en tidning”. Låt barnet gissa vilken bild du tänker på. Låt sedan barnet vara den som beskriver bilden. 

Turas om att ta upp en bild som är ”hemlig”. Den som har den hemliga bilden ska beskriva för övriga personer vad som finns på bilden, och de andra ska gissa vad det är för något. Du kan egentligen använda vilka bilder, spel eller leksaker som helst för att göra de här övningarna, men för dig som vill ha en rejäl bildbank att utgå ifrån kanske Bildbank Substantiv kan vara ett alternativ. Med Språka Mera – Lilla Meningspåsen tränar du på ett lekfullt enkel meningsbyggnad tillsammans med den gulliga nallen Pino och alla hans grejer.

Öva på att uttrycka känslor och träna socialt samspel

Vad har känslor och socialt samspel med tal och språk att göra? Jo, för om du inte förstår varför du ska prata, så kommer du inte heller att lära dig prata. I alla fall kommer du inte att lära dig språket på ett användbart sätt. Inför familjen känner barnet sig ofta tryggt och med våra roliga språkträningsverktyg tränas socialt samspel och förmågan att uttrycka känslor.

/Anna-Karin Arnald
Legitimerad logoped, VD Funka Mera

Den här sidan har tidigare publicerats på Only for Heroes webbplats.