Laddar

Inlägg taggade med "logoped"

Kardborren och ordförrådet

Kardborren och ordförrådet

Tänk dig att du går genom högt gräs. När du kommer ut på andra sidan är sannolikheten rätt stor att något har fastnat på dina kläder, till exempel kardborrar. Att kardborrar så lätt fastnar beror på att de har långa piggar kanske med små krokar på änden - som sticker ut och som lätt fäster sig i kläderna.Vad har då kardborrar med ordförrådet att göra? Jo det är faktiskt precis så vi vill att vårt ordförråd ska vara.
Matematik, språk och mönster – hur hänger det ihop?

Matematik, språk och mönster – hur hänger det ihop?

Matematik, är väl siffror som man staplar på varandra och så räknar man ut något längst ner? Nja, så enkelt är det inte. Matematik är mycket mer än så. Matematiken har sitt eget språk. Dels har vi benämningen på alla siffror och matematiska tecken, men sen ingår det så många olika begrepp inom matematiken. Många begrepp är specifika för matematiken, till exempel algebra, faktor och geometri.
TAKK - det talade språkets emojis

TAKK - det talade språkets emojis

TAKK är en förkortning för tecken som alternativ och kompletterande kommunikation. Ibland används även uttrycken teckenkommunikation, eller “tecken som stöd”. (ibland förkortat TSS) TAKK används som ett komplement till det talande språket, när någon behöver extra stöd för att göra sig förstådd eller förstå talat språk.
Lura en busig hjärna – 7 studiestrategier

Lura en busig hjärna – 7 studiestrategier

Att bara “läsa igenom” en text är ofta en dålig studiestrategi för oss som har adhd. Vi lär oss bäst om vi är intresserade, dedikerade, motiverade och kan få snabba belöningar. Vi behöver gå ”all in” och helst hitta hyperfokus för att uppgiften ska bli gjord. Att veta att vi om fyra år tar examen och sedan får ett välbetalt jobb är inte motivation nog. Vi behöver en konkret uppgift som motiverar oss i stunden.
Leva med språkstörning

Leva med språkstörning

Språkstörning kallas ibland för den okända funktionsnedsättningen. Trots att elever med språkstörning finns i alla skolor, så är diagnosen svår att förstå och identifiera.
Stödlapp om DLD

Stödlapp om DLD

Kom ihåg att en person med språkstörning behöver lite längre tid på sig för att uttrycka sig eller ta in det du säger. Det innebär inte att personen inte förstår eller inte har känslor och behov som alla andra människor. Checklistan som följer är till för att hjälpa dig och personen med språkstörning, för att du ska veta hur du ska agera och så att er kommunikation ska fungera så bra som möjligt.
Kom igång med språket - 5 enkla tips

Kom igång med språket - 5 enkla tips

Har du ett barn som inte har kommit igång med att prata, eller som kanske bara säger enstaka ord? Undrar du hur du ska hjälpa barnet att komma igång? Här får du logopedens fem bästa tips för att få igång språk och kommunikation samtidigt som du bjuder in till fina stunder tillsammans.
Bloggmeny

Tips & Råd

Här finns information, inspiration, utbildning och pedagogiska verktyg för de barn, ungdomar och vuxna som kan behöva lite extra stöd för att klara vardagen. Med rätt kunskap uträttar vi stordåd tillsammans!

Vi vill vara med och sätta diagnosen Språkstörning (DLD) på kartan. Det är därför vårt fokus är så stort på just den NPF-diagnosen. Visste du att det finns fler som har diagnosen DLD än som till exempel har adhd? Läs mer på vår kunskapsbank och fråga gärna våra logopeder om du vill fördjupa dig i någon fråga.

Kategorier

Senaste inläggen

ARTIKEL 1-10 12.1 2  Nästa »  | Visa alla