Laddar

TAKK - det talade språkets emojis


TAKK är en förkortning för tecken som alternativ och kompletterande kommunikation. Ibland används även uttrycken teckenkommunikation, eller “tecken som stöd”. (ibland förkortat TSS) TAKK används som ett komplement till det talande språket, när någon behöver extra stöd för att göra sig förstådd eller förstå talat språk.

TAKK bygger på de tecken som används i teckenspråk, men är kraftigt förenklat, och saknar egentlig “grammatik”. I TAKK är det de viktigaste orden i meningen som tecknas.

De flesta kan ha glädje och nytta av att lära sig teckna, men metoden är i första hand utvecklad för den som behöver extra stöd – t.ex. barn som av olika anledningar har en försenad tal- eller språkutveckling.

TAKK har tre huvudsyften:

  • Att underlätta kommunikationen när talet inte räcker till.
  • Som extra stöd i förståelsen av talat språk. När den som talar även tecknar de betydelsebärande orden får lyssnaren stöd av både synen och hörseln för att förstå budskapet
  • Som ett sätt att stimulera språkutvecklingen, och i bästa fall få det talade språket att komma igång

Lite förenklat kan man säga att TAKK är som att lägga till emojis i det talade språket. Det gör det lättare att förstå och roligare att lära sig.

Ett vanligt missförstånd är att TAKK skulle hämma utvecklingen av talat språk men i själva verket är det precis tvärtom.

Att använda tecken som stöd kan i många fall ge barnets tal och språk den skjuts det behöver för att komma igång.. Så fort barnet har tillräckligt med talande ord för att göra sig förstådd kommer tecknen helt eller delvis överges till förmån för talet.

Det är bland annat därför vi rekommenderar TAKK till barn med försenad tal- och språkutveckling.

Funka Meras eget TAKK-memory är ett roligt sätt att lära sig tecken på ett skoj och lekfullt sätt. Det går lätt att anpassa svårighetsnivån och hela familjen eller barngruppen kan vara med och spela! 


2024-02-06 2024-02-06 @ 10:23:45
Bloggmeny

Tips & Råd

Här finns information, inspiration, utbildning och pedagogiska verktyg för de barn, ungdomar och vuxna som kan behöva lite extra stöd för att klara vardagen. Med rätt kunskap uträttar vi stordåd tillsammans!

Vi vill vara med och sätta diagnosen Språkstörning (DLD) på kartan. Det är därför vårt fokus är så stort på just den NPF-diagnosen. Visste du att det finns fler som har diagnosen DLD än som till exempel har adhd? Läs mer på vår kunskapsbank och fråga gärna våra logopeder om du vill fördjupa dig i någon fråga.